99. TEHETSÉGPONT
99. TEHETSÉGPONT

 „Hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk valamiben és, hogy ezt a valamit bármi áron el kell érnünk.” (Curie)

A TEHETSÉG SOKSZÍNŰ>>

Bemutatkozó

Címoldal>>

​Galéria>>

 
Rendezvényeink
 
Tehetséggondozás kerületünkben
 
TÁMOP 3.4.4 PÁLYÁZAT
  1. Tehetségsegítő iskolai koordinátorok>
  2. Akkreditált továbbképzések>
  3. Érzékenyítő tréningek>

Pályázati kiírás

Szakkörök bemutatása

 
Akikre büszkék vagyunk
 
Tehetségnaptár
2019. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Kapcsolat
 
A weblap látogatói
Indulás: 2009-04-21
 
PEREMVÁROSI PRÍMÁK
PEREMVÁROSI PRÍMÁK : „Peremvárosi Prímák”, akik főképp primadonnák

„Peremvárosi Prímák”, akik főképp primadonnák

Tasi Katalin   2010.10.30. 13:36

Szeptember 9-én tartotta nyitókonferenciáját a „Peremvárosi Prímák” konzorciuma a Tehetséggondozás az iskolában projekt keretén belül.

A konzorciumi tagok közössége - két budapesti gimnázium és két általános iskola – komplex tehetségfejlesztő programot kíván megvalósítani. A nyitókonferenciát Dr. H. Nagy Anna, az ELTE Pedagogikum Központjának docense és Dr Csermely Péter kutató-professzor is megtisztelte előadásával.


A nagy érdeklődés mellett megtartott nyitókonferenciának a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Iskola, közismert nevén Piros Iskola adott otthont. A konferenciateremmé átvarázsolt tornacsarnokban nemcsak a négy intézmény tanári kara képviseltette magát; számos érdeklődő vendég, pedagógus érkezett a kerület más iskoláiból és intézményeiből.

 

Bevezetésként Járainé Dr. Bődi Györgyi, a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, ismertette a „Tehetséggondozás az iskolában” című projekt célkitűzéseit, vállalásait. Elsődlegesen a tanártovábbképzések és a Talentum munkacsoportok létrehozását említette. Majd a konzorciumi iskolák nevelői által szervezett Tehetségfejlesztési versenyek sorozatát mutatta be. A projektvezető kiemelte, hogy munkájukat a Tehetségpontokkal való együttműködés során valósítják meg. A projekt lezárásaként módszertani útmutatót, szakmai tanulmányokat állítanak össze és jelentetnek meg egy kiadványban.

 

Intellektuális és manuális tehetségek

- Körbenézve a teremben a „Peremvárosi Prímák” között főképp primadonnákat látok – kezdte tréfásan előadását Dr. Csermely Péter kutatóprofesszor a hazai Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke. Majd belekezdett „A Tehetségek felismerése és kibontakoztatása – hogyan alakítja át a tehetséggondozót és az iskolát?” című lebilincselő előadásába.

   

Felidézte, milyen változásokon ment át a tehetség fogalma az elmúlt időszakban. Húsz éve főleg az intellektuális tehetségekre figyeltek fel a szakemberek. A kétkezi munkával elért eredményekre, a manuális tehetségekre nem sok fény vetült. Azonban ma is, és korábban is igaz volt, hogy csak a kreatív és kellőképpen motivált - a rendszeres erőkifejtésekre is kész - személyek lesznek sikeresek a maguk területén.

 

Nyitottság a szokatlanra

Miként ismerhetőek fel a „tehetségcsírák”? Gyakran furcsák, másképp gondolkodnak, szeretnék ismerni a dolgok működését. Beszédesek, sokat magyaráznak, másképp kérdeznek, mint társaik. Ha belekezdenek valamibe, akkor azt kitartóan végigviszik – hangzott a professzor válasza.

 

Dr. Csermely Péter előadásában mindenkit arra buzdított, hogy legyen nyitott a szokatlan helyzetekre, az újszerű lehetőségekre a tanítási órák és a szabadidős foglalkozások keretei között. A tanárok legyenek várakozó állásponton, merjenek játszani, kilépni a megszokott, kényelmes szituációkból a talentum felismerése és gondozása érdekében.

 

 

A professzor végezetül beszélt a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács munkájáról és a Géniusz projektről. Felhívta a figyelmet arra, hogy ősszel újabb pályázatok jelennek meg a Géniuszportál.hu honlapon. Megemlítette, hogy határon belül és a határon túl eddig 291 Tehetségpont akkreditálta magát a hálózat tagjaként. Legújabb fejlemény, hogy régiós központonként Tehetségsegítő Tanácsok alakulnak a hálózatépítés során.

 

Dr. H. Nagy Anna, az ELTE Pedagogikum Központjának docense az új tanártovábbképzések sorozatát ismertette. Az intézmény új szakképzéseinek megszervezésével és lebonyolításával folyamatosan együttműködik a Géniusz projekttel, összhangot teremtve a projekt célkitűzései és a képzési kínálat között.

 

99. Tehetségpont

Az elmélet után következett a gyakorlat. Frank Gabriella, a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője büszkén említette, hogy intézményük két Géniusz projektben is részt vesz. Ők alkotják a 99. Tehetségpontot, továbbá munkájukhoz kapcsolódva hálózatépítésre is nyertek támogatást. 

 

A nyitókonferencián az iskolák képviselői is mikrofonhoz léptek. Egyenként mutatták be eddigi eredményeiket, terveiket, célkitűzéseiket: Babák Sándorné, a Bókay Általános Iskola, Kabdebó Ferenc a Hunyadi Mátyás Gimnázium, Elek Noémi a Piros Iskola, Járainé Dr. Bődi Györgyi, a Vörösmarty Általános Iskola és Gimnázium igazgatója ismertették az eddig folytatott tehetséggondozó munkát.

 

Szekciók, programok, munkaformák

A nyitókonferencia rögtön munkára is hívta a projektben érdekelt megjelenteket. A négy iskola pedagógusai hat szekcióra bomlottak, és közös munkatervet állítottak össze a projekt céljaival összhangban. Külön szekciókban csoportosultak a szaktanárok: humán, idegen nyelvi, természettudományos, alsós, rajz, interdiszciplináris munkacsoportokat alkottak.

 

A már korábban lezajlott rendezvények (néprajzi vetélkedő, biológiaverseny) után október elején a Zene Világnapját ünnepli majd az iskolák együttműködő közössége. A projekt során rengeteg közös programot, megmérettetést, újszerű együttműködést terveznek a tanárok. Szavalóversenyek, tantárgyi vetélkedők, bemutató órák, kiállítások, művészeti előadások fogják színesíteni az előttük álló 12 hónap munkáját. 

 

A Vörösmarty Gimnázium névadója születésnapja táján szavalóversenyt rendez, majd március 15-e alkalmából a hazafias költészet versmondói léphetnek színpadra. A Piros Iskola német versmondó versenyt ír ki. A művészetek mellett a Bókay Általános Iskolában alsós néprajzi vetélkedőre, valamint biológia tantárgyi versenyre várják a gyerekeket. A versenyek természetesen a tanárok számára is megmérettetést jelentenek.

 

A képzőművészetek és a vizuális kultúra sem maradhat ki a programból. A rajz és képzőművészet terén jeleskedő diákok alkotásait egy digitális adatbázisban tervezik hozzáférhetővé tenni – sorolták a szekcióvezetők a projektterveket, amikor ismét összeült a konferencia teljes hallgatósága.   

 

A nyitókonferencia zárásaként a házigazda Piros Iskola igazgatónője megköszönte a résztvevők lelkesedését, aktivitását. Révész Géza gondolatával kívánt sok sikert a tervek megvalósításához 2011. szeptemberéig, a projekt lezárásáig:  „A tehetségesek elhanyagolása a nemzet gazdagságának lelkiismeretlen eltékozlása”- szólt az idézete.

Szöveg és fotó: o2 Média

 
Pontos idő
 
Regisztráció
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tehetségkönyvtár
 
Tehetséggondozó Műhely
 
Iskolai tehetséggondozás
 
Fővárosi tehetségpontok

8Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete

8Messzehangzó Tábor Alapítvány

8Napkör Mentálhigiénés Alapítvány Tehetség Műhelye

8Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

8Matthias Corvinus Collegium

8KöMaL

8ELTE

8Grund Tehetségpont Bp. VIII.

8Berzsenyi Dániel Gimnázium

8Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet

8Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület

8Újbudai Pedagógia Intézet

8II. kerületi Pedagógiai Szolgáltató Központ

8Hubay Jenő Alapfokú Műészetoktatási Intézmény (XV. ker)

8Fazekas Mihály GImnázium

8ELTE - Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium

8Semmelweis Tehetségpont

8Gábor Dénes Tehetségpont

8Aranyelme Tehetséggondozó Egyesület

8Batthyány Ilona Általános Iskola

 
Művészeti iskoláink
 

Szereted a tûzijátékot? Itt a helyed! Minden, ami pirotechnikával kapcsolatos! Kint a legújabb tûzijáték készlet videóm!    *****    Elsõ film kezdemény!:))    *****    Iván és az agymenés!;)))    *****    Laza autós túrák, túratervek: LATURA.... Látogass el a honlapomra és keress rajta szabadidõs programokat!    *****    Kérlek támogasd az ADVENTI rendezvényt. EKE bakszámlaszám: 11731025-20001405-00000000 /OTP Bank/. Hátrányos helyzetû....    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!