99. TEHETSÉGPONT
99. TEHETSÉGPONT

 „Hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk valamiben és, hogy ezt a valamit bármi áron el kell érnünk.” (Curie)

A TEHETSÉG SOKSZÍNŰ>>

Bemutatkozó

Címoldal>>

​Galéria>>

 
Rendezvényeink
 
Tehetséggondozás kerületünkben
 
TÁMOP 3.4.4 PÁLYÁZAT
  1. Tehetségsegítő iskolai koordinátorok>
  2. Akkreditált továbbképzések>
  3. Érzékenyítő tréningek>

Pályázati kiírás

Szakkörök bemutatása

 
Akikre büszkék vagyunk
 
Tehetségnaptár
2019. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Kapcsolat
 
A weblap látogatói
Indulás: 2009-04-21
 
PEREMVÁROSI PRÍMÁK
PEREMVÁROSI PRÍMÁK : „Csak énekelj, mert az énekben szív dobog”

„Csak énekelj, mert az énekben szív dobog”

Tasi Katalin  2010.10.30. 13:41

Megható, felemelő rendezvénynek lehetettek részesei, akik október 6-án a fővárosi Kondor Béla Művelődési Házba ellátogattak. Az október 1-jei Zene Világnapját néhány napos csúszással, rendhagyó módon ünnepelték a Peremvárosi Prímák. A Géniusz Tehetséggondozó Program projektjének második Tehetségnapja a zenét költészettel, mozgással, tánccal, műelemzéssel, sőt személyes visszaemlékezésekkel vegyítette.


A Zene Világnapja alkalmából a Vörösmarty Ének- zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium egy rendhagyó megemlékezéssel készült. A Tehetségnapon az intézmény falai között zajló tehetséggondozást mutatták be Bárdos Lajos zeneszerző- zenepedagógus munkásságán keresztül. Az iskola színvonalas, érdekes programjával „fejet hajtott” a zenepedagógus előtt, aki életében megfordult az intézmény falai között, támogatta az ott zajló törekvéseket.

 

A Tehetségnapot Tillinger Péterné projektmenedzser nyitotta meg, majd Járainé Dr.Bődi Györgyi egy rövid filmmel mutatta be az iskolában zajló szakmai munkát és a hagyományokat.

 

A Vörösmarty két esztendővel ezelőtt ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a Művészetek Palotájában. Valójában manapság már az is említésre méltó, hogy az iskola kitartott a zenei nevelés mellett, mert – a korábbi több százzal szemben - ma már csak néhány tucat iskola vállalja az ének-zenei nevelés programját – mondta az igazgatónő még a projektnyitó konferencia idején szeptemberben.

 

Az iskola folyamatosan jó eredményeket ér el az idegen nyelvek tanításában, és a művészeti nevelés területein. A zene, a néptánc, a ritmikus sportgimnasztika, a versmondás területén is - a szakismereti tárgyak oktatásának sikerei mellett.     

 

Bárdos dinasztria: 44 unoka, 99 dédunoka

Az október 6-ai Tehetségnapot az Iskolában folyó zenei tehetségfejlesztés lehetőségei egyéb humán szakterületek bevonásával címmel  tartották meg. A rendezvény egyik vendége Bárdos Ágnes volt, a zeneszerző 11-dik, egyben legkisebb gyermeke. Spontán szavakkal emlékezett a mindig jókedvű, játékos, szeretetteljes apára. Végül azt is elárulta a közönségnek, hogy Bárdos Lajos gyermekei eddig összesen 44 unokával és 99 dédunokával büszkélkedhetnek.

 

Mindezek után Kabdebó Sándor, az iskola tagozatvezető karnagya vette át a szót. Színesen, élvezetesen mesélt a múlt századi zenepedagógus pályájának, munkásságának állomásairól. Felidézte miként kezdődött kapcsolata a népzenével, miként kezdett zenésztársaival az Éneklő füzetek kiadásába. Miként fedezte fel Kodály Zoltánnal egy időben, hogy a zenekultúra fejlesztését a gyermekek körében kell kezdeni, a népzene oktatásán keresztül.  A visszaemlékezések sorában a karnagy idézte Bárdos Lajos egyik aforizmáját.

 

„Csak énekelj, mert az ének jó dolog.

Csak énekelj, mert az ének víg dolog.

Csak énekelj, mert az énekben szív dobog.”

 

Előadása közben dalok, zeneszámok, kórusművek csendültek fel a Vörösmarty Leánykara, a Kicsinyek kórusa, és a nyolcadikosok Kamara kórusa előadásában.

De néptáncot, sőt – az alkalomra koreografált - modern táncot is láthatott a közönség.

 

Cserkészek és egyházi zene

Hangulatos eleme volt a rendezvénynek, amikor közös éneklés során a hallgatóság eldalolta a „Kis kece lányom..” kezdetű népdalt, melyet Bárdos Lajos cserkész dallá komponált, a következő szöveggel. 

„Szellő zúg távol,

alszik a tábor.

Alszik a tábor,

csak a tűz lángol.

Rakd meg!

Rakd meg, jó pajtásom azt a tüzet,         

isten tudja, mikor látunk megint ilyet.”

 

Majd a zeneszerző által megzenésített versek szavalatai és újra zenetörténeti elemzés következett, Bárdos Lajos: Végítélet hangja című műve alapján.

 

A Tehetségnap meghívottai között jelen volt a nyolcvan esztendős Csík Miklós, a gimnázium kórusának alapítója. Valamint Varga Károly, Bárdos Lajos egyik tanítványa, a Magyar rádió korábbi zenei szerkesztője, aki ugyancsak személyes emlékekkel színezte a zeneszerzőről alkotott képet.

 

Együttműködés egy éven át

A Peremvárosi Prímák projekt második Tehetségnapját a pestszentlőrinci Vörösmarty Gimnázium szervezte a konzorciumi partnerek képviselőinek jelenlétében. A Tehetséggondozás az iskolában című programban még további három iskola vesz részt: a Hunyadi Mátyás Gimnázium, a Bókay Árpád Általános Iskola, és a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola.

 

A négy iskola szeptemberi projektnyitó konferenciáján megállapodott a különböző munkacsoportok és a tematikus tehetségnapok rendezésének rendjéről, a közös munkatervről.

 

- Miért fontos a projektben való együttműködés az Ön számára? – kérdeztem Járainé Dr. Bődi Györgyit, a Vörösmarty Gimnázium igazgatóját.

- Nagyon jó, hogy egy éven át együtt dolgozhatunk a másik három iskolával. Megismerhetjük egymás munkáját, szorosabbra fűzhetjük a kapcsolatainkat – válaszolta.

 - Mekkora támogatást élvez a Peremvárosi Prímák projekt?

- 18 millió forintot kapunk tehetséggondozó programunk megvalósítására.

 

A Peremváros Prímák projektjének következő eseménye október 21-én lesz a Hunyadi Gimnázium szervezésében Zöld ernyő címmel. Az idegen nyelvi versmondó vetélkedőre nem csak a kerületi gyerekek nevezhetnek, a főváros minden szegletéből várják a versszerető diákokat. A Zöld ernyő különleges verseny, mert a szavalók magyar költők idegen nyelvre lefordított költeményeit fogják bemutatni.

 Szöveg és fotó: o2 Média

Fotók a Galériában>>

 

 
Pontos idő
 
Regisztráció
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tehetségkönyvtár
 
Tehetséggondozó Műhely
 
Iskolai tehetséggondozás
 
Fővárosi tehetségpontok

8Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete

8Messzehangzó Tábor Alapítvány

8Napkör Mentálhigiénés Alapítvány Tehetség Műhelye

8Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

8Matthias Corvinus Collegium

8KöMaL

8ELTE

8Grund Tehetségpont Bp. VIII.

8Berzsenyi Dániel Gimnázium

8Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet

8Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület

8Újbudai Pedagógia Intézet

8II. kerületi Pedagógiai Szolgáltató Központ

8Hubay Jenő Alapfokú Műészetoktatási Intézmény (XV. ker)

8Fazekas Mihály GImnázium

8ELTE - Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium

8Semmelweis Tehetségpont

8Gábor Dénes Tehetségpont

8Aranyelme Tehetséggondozó Egyesület

8Batthyány Ilona Általános Iskola

 
Művészeti iskoláink
 

Szereted a tûzijátékot? Itt a helyed! Minden, ami pirotechnikával kapcsolatos! Kint a legújabb tûzijáték készlet videóm!    *****    Elsõ film kezdemény!:))    *****    Iván és az agymenés!;)))    *****    Laza autós túrák, túratervek: LATURA.... Látogass el a honlapomra és keress rajta szabadidõs programokat!    *****    Kérlek támogasd az ADVENTI rendezvényt. EKE bakszámlaszám: 11731025-20001405-00000000 /OTP Bank/. Hátrányos helyzetû....    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!